News

Keittiömestari Arto Rastaan suunnittelemat Wine Gallery Suomi Finland 100 -juhlamenut kunnioittavat historiaa ja nykyaikaa

Huippukokki Arto Rastas suunnitteli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallisille Wine Gallery Suomi Finland 100 -viineille herkulliset Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla -menut.

Altian Wine Gallery Suomi Finland 100 -viinien etikettejä kuvittavat Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Freskojen teemat antoivat myös inspiraation kahdelle erilaiselle menulle, jotka kunnioittavat sekä 1900-luvun alkupuolen että tämän päivän suomalaista ruokakulttuuria ja -trendejä.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas yhdisti viinisarjan samppanjan sekä Ranskan Bordeaux’sta tulevan valko- ja punaviinin suomalaisiin raaka-aineisiin ja kehitti kullekin viinille sopivan ruokalajin. Juhlat maalla -menu on saanut inspiraationsa 1910-luvun suomalaisesta ruokakulttuurista, ja Juhlat kaupungissa -menu tuo puolestaan esille tämän päivän ruokatrendejä.

– Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Voileivät olivat silloin aikansa juhlaruokaa, Arto Rastas kertoo Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoiltavista ruisleipäsistä.

Kotimainen kala oli tuolloin suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on myös tämän päivän trendi.

– Kuha, siika ja särki ovat monipuolisia raaka-aineita ja lähiruokaa parhaimmillaan, oma kalasuosikkini on ehdottomasti kuha, Rastas sanoo.

Menujen siika ja kuha ovat osuva valinta Bordeauxista tulevalle Wine Gallery -valkoviinille, joka on valmistettu Sauvignon Blanc ja Semillon -rypälelajikkeista.

Tämän päivän trendinä jatkuu luonnollisuus ja lähituotanto

Arto Rastas on myös suunnitellut yhdessä kollegansa Kim Palhusin kanssa Suomen ulkoasiainministeriölle maamme satavuotisjuhlan nimikkomenun, jota tarjoillaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.

– Meidän suomalaisten kannattaa ehdottomasti arvostaa omaa ruokakulttuuriamme, vaikka se onkin melko nuorta moniin muihin maihin verrattuna. Kansallisylpeyksiämme, kuten jokamiehen oikeudella kerättyjä marjoja ja sieniä, kadehditaan muualla maailmassa.

Suomalainen riista sekä poro ovat kuuluneet aina suomalaisen ruokakulttuurin peruspylväisiin. Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla, ja Juhlat kaupungissa -menussa herkutellaan paahdetulla poronfileellä fenkolinsiemenkastikkeen kera. Molempia ruokia täydentää ryhdikkään tanniininen punaviini Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge.

Kasviksia ei menuista ole unohdettu, vaan esimerkiksi trendikäs sydänsalaatti on nostettu Juhlat kaupungissa -menun alkupalojen päärooliin.

– Kannustan suomalaisia syömään yhä enemmän kasviksia, vaikka niiden kulutus onkin noussut huimasti viime vuosikymmeninä, Rastas vinkkaa.

Wine Gallery Suomi Finland 100 on viinisarja, joka sopii kaikille suomalaisille. Siihen kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlistava samppanja sekä valkoviini ja punaviini Ranskan Bordeaux'sta. Viinivalintojen takana on 12 viinien asiantuntijaa, joiden tehtävänä oli valita sokkotastingissa paras viini useista vaihtoehdoista.

Wine Gallery Suomi Finland 100 -viinien juhlamenut

Arto Rastas
Ruokien ohjeet: www.viinimaa.fi/suomi100

Juhlat maalla

· Voileivät kolmella eri täytteellä
Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut
· Siikapyörykät ja siianmätikastiketta
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc
· Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

Juhlat kaupungissa

· Kolme suupalaa alkuun
Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut
· Suolattua kuhaa, tilli-piimävinaigrettea ja pikkelöityä kurkkua
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc
· Paahdettua poronfileetä, suolakuoressa kypsennettyjä juureksia ja tummaa fenkolinsiemenkastiketta
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

Molemmat menut päätetään kahvilla ja Suomi 100 -henkisellä digestiivillä. 

Lisätiedot ja kuvapyynnöt: PR- ja viestintäpäällikkö Sari Salmela, p. 050 544 8939, sari.salmela [at] altiagroup.fi

More information and contact:
Group Communications
Petra Gräsbeck
Director, Corporate Relations and Communications
petra.grasbeck [at] altiagroup.com